Gnocchi ze szpinakiem i sosami

22:06 Luźne Style 0 Comments

Gnocchi ze szpinakiem w sosie

pomidorowym lub śmietanowym

Jest to pyszne danie, dość sycące. W sam raz dla amatorów szpinaku, zachęcam do wypróbowania. Każdy powinien sam dobrać  przyprawy wg uznania, kreatywność w kuchni zawsze jest mile widziana. Moje propozycje 2 sosów- osobiście mnie bardziej pasuje sos śmietanowy do tego dania. Sos pomidorowy jest super i można go wykorzystać w innych daniach. Gnocchi ze szpinakiem:
  • 500g świeżych liści szpinaku z usuniętymi łodygami
  • 500 g sera ricotta/ jeśli ktoś nie posiada może dać sera mozzarella  i sera fety (ja dodaje z mlekovity ze 2 kopiate łyżki)
  • 2 jajka
  • Starty parmezan mój ulubiony Pecorino (ilość na oko ja daje dużo)
  • 75 g mąki pszennej+naddatek do utłoczenia gnocci
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku wg uznania)
  • Usmażona cebulka na maśle (ilość wg uznania )
  Szpinak ugotować w dużym garnku w lekko osolonej wodzie przez przez ok. 4 min aż zwiotczeje. Odcedzić i wystudzić. Gdy będzie wystarczająco zimny  odcisnąć nadmiar wody i posiekać. Wymieszać sery(jeśli jest to mozzarella odsączyć ją i drobno porwać/pokroić) ze szpinakiem w dużej misce, dodać mąkę, jajko, cebulkę-przyprawić wg uznania. Zanurzyć ręce w mące i uformować szpinakowe kulki o średnicy ok 2 cm. Gotować gnocchi małymi porcjami w dużym garnku wrzącej posolonej wody przez około 4-5 min aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i polać ulubionym sosem.



   
 Moja propozycja sosów: Sos pomidorowy:
  • Puszka pomidorów pelati
  • Ząbek czosnku (lub jak ktoś lubi więcej niech doda)
  • Oliwa 1,5 łyżki
  • Bazylia, orygano,pietruszka
  • Sól, pieprz,cukier
  • Opcjonalnie papryczę chilli
Czosnek lekko usmażyć na oliwie (ewentualnie dodać papryczkę), dodać puszkę pomidorów (wcześniej je miksuje na gładką masę malakserem), gotować aż woda odparuje około 25 min i sos zrobi się gęsty, dodać zioła i doprawić wg gustu. Sos śmietanowy:
  • Śmietanka 30 lub 36 %, 500g
  • 1,5 łyżki masła
  • Sporo utartego sera parmezan (mój ulubiony Pecorino)
  • Odrobina soli, odrobina cukru, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek
  • Mąka pszenna do zagęszczenia sosu                                                                                             
Wlać śmietankę do garnka podgrzać, dodać  masło, parmezan, podgotować jeszcze ze 3 min ( gotować na małym ogniu), doprawić do smaku, pod koniec zagęścić sos mąką w zależności od zamierzonej konsystencji.


0 komentarze:

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich zdjęć, jeśli chcesz je wykorzystać to najpierw mnie o to spytaj!

Dziękuję za odwiedzenie mojej strony. Jeśli masz ciekawą opinię na dany temat lub chcesz o coś spytać, albo po prostu chcesz pogadać, chętnie poczytam i odpowiem ;) Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Maya :*