Placek skubany z jagodami :) mniam


Ciasto jest pyszne, słodkie i lekko kwaskowe. Kruszonka jest super chrupiąca.Idealne ciasto na lato, można je wykonać z innymi owocami. U nas gości wiele dobrych lat w domowym menu, jednak najbardziej przypadł nam do gustu z jagodami. 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąki, ile ciasto zabierze
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru (do białek)
  • 1 łyżka kakao
Żółtka z masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką przesiać, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części do jednej dodać kakao. Odstawić ciasta do lodówki aby stężały. Ubić białko na sztywno przy czym dodawać stopniowo cukru. Wyłożyć  blaszkę do pieczenia papierem pergaminowym. Wyjąć ciasto z lodówki i skubać na blaszkę na zmianę jasne z ciemnym. Delikatnie wymieszać białko z jagodami i wyłożyć na ciasto. Resztą ciasta wyskubać wierzch. Piec 160 stopniach w piekarniku aż do zrumienienia kruszonki. 










Prześlij komentarz

0 Komentarze