Tarta jabłkowa

12:27 Luźne Style 5 Comments


Jest to dość szybki przepis i bardzo szybko znika ta tarta, gdyż jej smak jest wyborny. Proponuję aby jeść ją na ciepło z lodami, wtedy jest najpyszniejsza, chociaż mój mężczyzna twierdzi, że na zimno jest równie dobra.


Składniki na kruche cisto:
  • 400 g mąki
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • szczypta soli
Składniki na środek jabłkowy:
  • 6 dużych lub średnich jabłek odmiany kwaśno-słodkiej np. delicious wg uznania (można dać więcej)
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki rumu
  • cukier waniliowy
  • kopiata łyżka masła
  • cynamon
  • pół laski wanilii
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić na gładko. Uformować  kule,  podzielić na pół. Włożyć do lodówki na 30 min.
W tym czasie przyrządzić  jabłka. Pokroić je wzdłuż na kawałki, wykroić środki. Rozgrzać patelnie, wsypać cukier i rozpuścić, zalać rumem, dodać pół laski wanilii w całości plus nasionka, dodać jabłka, oprószamy cynamonem, i  cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy masło, gotujemy jeszcze chwilkę, aż jabłka pięknie się zrumienią. Wyłączyć gaz i ostudzić jabłka. Wyjąc z lodówki pierwszą połówkę ciasta. Rozwałkować  i wyłożyć formę ciastem, nakłuć je widelcem (niestety trudno się je wałkuje więc należy je palcami po ugniatać  w piecu ciasto się ładnie scali). Forma do pieczenia o wym. 22 x 32 cm wyłożona papierem do pieczenia. Piec spód przez 15 min w 170 stopniach. Wyjąć z pieca, lekko przestudzić, w tym czasie rozwałkować 2 kulę ciasta,  pokroić ciasto na paski o szerokości ok. 3cm. Na spód ciasta ułożyc jabłka z sosem karmelowym, (wyjąc z sosu laskę wanilii). Poukładać paski ciasta na jabłkach, posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku aż ciasto się zrumieni. Wyjąc i wsuwać na ciepło najlepiej z lodami waniliowymi mmmmniam!! 

u mnie w domu nie brakuje amatorów jabłek, a o cistach z jabłkami nie wspomnę ;)  Wiecie co jeszcze by do niej pasowało? sos karmelowy. obłęd!


Może ktoś się chcę poczęstować? ;p;p

5 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo apetycznie:) Kolejny przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak spróbujesz kiedyś to napisz czy Ci smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale narobiłaś mi smaka:))))

    pyszności :)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham jabłka i wszystko co z jabłek. Przepis na pewno wykorzystam ;)
    Pozdrawiam i zapraszam
    http://cherrylassie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj zrobiłam ten sam przepis ze śliwkami w roli głównej i powiem, że wyszły bomba, później wrzucę fotki.

    OdpowiedzUsuń

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich zdjęć, jeśli chcesz je wykorzystać to najpierw mnie o to spytaj!

Dziękuję za odwiedzenie mojej strony. Jeśli masz ciekawą opinię na dany temat lub chcesz o coś spytać, albo po prostu chcesz pogadać, chętnie poczytam i odpowiem ;) Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Maya :*