Moje gotowanie-Napoleonka

Kremówka

Jest to mój ulubiony przepis na kremówkę. Jest słodka, delikatna i chrupiąca. Ciasto jest troszkę pracochłonne ze względu na czas przebywania w lodówce, ale generalnie banalny przepis. Na domowe przyjęcia idealna!! Najlepsza jednak jest następnego dnia.... i wtedy zazwyczaj znika w całości;p;p Składniki na ciasto:
  • 250 g masła
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mąki pszennej
Składniki na masę:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść.  Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny (można na dłużej). Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować dość cienko obie części ciasta mniej na równe części, przełożyć na blaszki do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 20 min, aż ciasta będą złociste. Krem budyniowy: Szklankę mleka rozmieszać z jajkami, mąkami pszenną i ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka z cukrami zagotować. Mieszankę mąk, mleka z jajkami wlać do gotującego się mleka z cukrami i energicznie mieszać do czasu aż d zgęstnieje budyń. Gorący budyń rozłożyć równomiernie na jednej części ciasta, przykryć drugą. Na koniec posypać cukrem pudrem. PYCHA!!



 
    
 

Prześlij komentarz

0 Komentarze